HARPUT, Unesco Dünya Geçici Listesine Alındı

Vakfımızın Temmuz / 2017 ayında çıkardığı “Dünya Mirası Harput UNESCO Yolunda” başlıklı 47 sayılı dergide, Elazığ Belediye Başkanlığımız ile Harput’un “UNESCO Dünya Miras Listesi” ne alınması için yaptığımız girişimi müjdelemiş, geç kaldığımız bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu paylaşmıştık. Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası ile sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Harput için UNESCO yolculuğunda süreç geçen yıl (2017 yılında) Şubat ayında başlatılmıştı. Vakfımızla Elazığ Belediye Başkanlığımızın ortak projesi olarak yürütülen proje üzerinden yaklaşık 14 ay geçti. 

Harput’u bizim dışımızdakilere ve özellikle yabancılara tanıtmak adına 14 aydır çok önemli ve kapsamlı çalışmalar yaptık. Bu süreçte geçen yıl Şubat ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında bir çok çalışmamız oldu. Öncelikle, Harput’un Dünya Miras kriterlerinden tümünü karşılayıp, karşılamadığını, gerçekçi verilerle, gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde benzer alanlarla karşılaştırıldığında hangi kriterya da kriterler kapsamında farklılığını, bir başka ifade ile ayrıcalığını ve benzersizliğini ortaya koymaya çalıştık. Böylece, niye Harput sorusunun cevabını doğru vermeye özen gösterdik. 

Bu yolculukta 16 Mayıs 2017 tarihinde Paris’ te UNSECO Nezdinde Daimi Temsilcimiz Sayın Ahmet Altay Cengizer’in ev sahipliğinde UNESCO’ nun kendi konferans salonunda “Harput Konferansı”nı gerçekleştirdik. Tarihçiler ve Fransız akademisyenlerle bir araya geldik. UNESCO yetkilileri ve Prof. İlber OLTAYLI ile Harput’ un binlerce yıllık medeniyet birikimi, tarihi ve kültür zenginliğini dünyaya tanıtmaya çaba gösterdik. Bu bağlamda özellikle sanat ve kültür değerlerimizi, en önemlisi “Harput Senfonisi” ile müziğimizi öne çıkararak vizyonumuzuortaya koymaya çalıştık. 

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, Harput’u “Dünya Mirası” statüsüne götürecek ince ve uzun bir yola girmiştik. Bu yolun ilk etabını 14 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak yaptığımız müracaat sonuçlanmış olup, 02.05.2018 tarihi itibariyle Harput geçici listeye kabul edilmiştir. Böylece Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki kültür varlığı sayısı 78’ e yükselmiştir. Geçici listede geçtiğimiz yıl 71 olan sayıya Harput tarihi kenti ile birlikte 7 miras daha eklenerek sayı 78’ e yükselmiş bulunmaktadır. 

Bundan sonraki süreçte hedefimiz kültürel ve tarihi varlıklarımızı evrensel bir boyuta taşımak adına Harput’ un “Dünya Miras Listesi” nde kalıcılığını sağlamaktır.

Gerek bu projenin başlatılmasında ve gerekse 16.Mayıs.2017 tarihinde Paris’te yapılan “Harput Konferansı”nın gerçekleştirilmesinde bize yardımcı olan ve destek veren Büyükelçimiz Sayın Ahmet Altay Cengizer’ e ve bizi Paris’te ağırlayan ve hiç yalnız bırakmayan T.C. Paris Büyükelçimiz Sayın İsmail Hakkı Musa’ya ve temsilciliklerimize bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Müracaat aşamasında bize yardımlarını esirgemeyen ve heyecanımıza her zaman ortak olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün çok değerli yetkililerine de teşekkür ediyoruz. 

Bu süreçte bizimle olan ve katkı sağlayan değerli Elazığ’lılara, iletişim ve programın tanıtımında destek vermekten kaçmayan Fırat TV’nunun sayın yetkililerine şükran ve teşekkürlerimi iletmek istiyoruz.

Bu projede bizimle olan ve ortak çalışmanın her aşamasında desteğini esirgemeyen Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Mücahit YANILMAZ’ada bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Bu proje bir kurumun bir sivil toplum örgütü ile nasıl müştereklik oluşturabileceğinin ve en önemlisi şehir için ortak bir işbirliği yapabilmenin önemli bir örneğidir. 

Şehir adına gerçekleştirdiğimiz bu önemli ilk adımdan sonra yürüyeceğimiz zor ve uzun bu yolda işimizin kolay olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle şehirle birlikte herkesin daha çok gayret sarf etmesi ve emek vermesi gerektiği görüşündeyim. Bundan sonraki süreçte, bir taraftan Harput’un tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak ve evrensel bir planlama ile Hamam önü, Beypazarı ve Safranbolu örneklerinde olduğu gibi halkın hizmetine hazır hale getirilmesini ve diğer taraftan da şehrin ekonomisine katkı vermek için Harput’un UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer aldığı haberinin herkese ve her kesime duyurularak gerekli tanıtım çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca, önümüzdeki zaman diliminde şehrin bizimle birlikte yeni süreci iyi organize etmesi gerektiğini düşünüyorum. Özetle, gelinen bu noktanın ekonomik olarak iyi değerlendirilmesi adına tüm kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir.


Mehmet ÇAĞLAR
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı

Dergi Son Sayı
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
Son Yayınlar