Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı ile Elazığ Belediye Başkanlığımız, Harput’ un “UNESCO DÜNYA GEÇİCİ MİRAS LİSTESİ” ne kabul edilmesi dolayısıyla Elazığ’ı ve Harput’u daha yakından tanıma ve tanıtma amacıyla ulusal basın mensuplarını 18-21 Ekim tarihlerinde Elazığ’ a davet ediyorlar. Hazırlanan özel programla basınımızın değerli temsilcilerine tarih, kültür ve sanat zenginliğimizi yerinde göstererek ve yaşayarak tanıtmak istiyoruz. Özellikle program akışı içinde, “Harput Senfonisi”nin önceki konserlerinden birinin görüntüleri ile misafirlere “Harput Senfonisi”ni dinleteceğiz.
En önemlisi tarihi derinliği günümüzden 4000 yıl öncesine uzanan zengin tarih ve kültür hazinesi Harput’un “Dünya Mirası” haline getirilmesi amacı ile Elazığ Belediyesi ile Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfının başlattığı ortak bir projenin 14 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanması ile 02.05.2018 tarihide “UNESCO DÜNYA GEÇİCİ MİRAS LİSTESİ” ne alınan Harput’ un yakında tanıtımını sağlayacağız. Harput’un UNESCO yolculuğunda Elazığ Belediyesi ile çok önemli ve kapsamlı çalışmalar yaptık. Bu süreçte 2017 yılı Şubat ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında bir çok çalışmamız oldu. Bu yolculukta 16 Mayıs 2017 tarihinde Paris’te UNESCO’nun kendi konferans salonunda “Harput Konferansı”gerçekleştirilmiş, tarihçiler ve Fransız akademisyenlerle bir araya gelinmiştir. UNESCO yetkilileri ve Prof. İlber OLTAYLI ile Harput’un binlerce yıllık medeniyet birikimi, tarihi ve kültür zenginlikleri dünyaya tanıtılmaya çaba gösterilmiştir. Elazığ Belediyesi ve Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı olarak bundan sonraki süreçte hedefimiz, evrensel bir değere sahip olan bu kültür ve tarih varlığımızın “İnsanlığın Ortak Mirası” olarak kabul edilmesi ve Harput’un “Dünya Miras Listesi”nde kalıcılığını sağlamaktır. Ümit ediyoruz ki Harput evrensel bir değer olarak hak ettiği yeri alacaktır.
2017 yılında UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi tarafından Türkiye’nin Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine aday gösterdiği “Afrodisias Arkeolojik Alanı” 2009 yılından beri yani yaklaşık 8 yıldır geçici listede kaldıktan sonra “Dünya Miras Listesi” ne girdi. Buna benzer şekilde dünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, 2018’ de Bahreyn’ de düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi toplantısında “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi” ne kabul edildi. Göbeklitepe de 6 yıldır geçici listedeydi. Her iki varlığında yaklaşık 6-8 yıl gibi uzun bir süre geçici listede bekleyerek kesin listeye alındığı göz önünde bulundurulursa, yaptığımız girişimde Harput için yolumuzun ne kadar zor ve uzun olduğu ortaya çıkmaktadır.
Göbeklitepe’ nin UNESCO Dünya Miras Listesine kabul edilmesiyle Türkiye’nin listede bulunan varlık sayısı 18’ e yükseldi. Harput’la birlikte Geçici Aday Listesinde ise kültür varlığımız 78’e ulaşmış oldu. İtalya’nın listede 50’nin üzerinde varlığının olduğu düşünülür ve yukarıda verdiğimiz Afrodisias ve Göbeklitepe örneklerinde olduğu gibi, kesin listeye girmek adına verilen gayretler ve gösterilen yoğun çabalar dikkate alınırsa bu yolda Harput için ne kadar zor bir sürecin başladığını daha rahat anlıyoruz.
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Harput’un tarihi-kültürel mirası, edebiyatı ve musikisi ve tarihi dokusunun tanınması, yaşatılması ve tüm dünya tarafından bilinirliğinin sağlanması hepimizin geleceğe olan sorumluluğudur. Bugünkü miras ile övünürken, aynı zamanda bu mirası geleceğe taşımamızın görev ve sorumluluğu ile hareket etmek adına değerli basınımızdan bu yolda tanıtım açısından bize destek vermesini ve yardımcı olmasını diliyor ve bekliyoruz.
Mehmet ÇAĞLAR
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı