Kent Konseyi İle İlgili Düşünceler

KENT KONSEYİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER…

Kent Konseyinin çalışmaları, 03.07.2005 tarihli ve 5393 Sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak çıkarılan bir yönetmelikle düzenlenmiştir. Bu yönetmelikte, kent yönetiminin oluşumu, yönetim ilkeleri, görev yetkileri ile çalışma usul ve esasları açıklanmıştır. Yönetmeliğin 8 nci maddesinde ise kent konseyinin nasıl oluşacağı yer almaktadır.

KENT KONSEYİNİN GÖREVLERİ

Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, kent konseyinin görevleri arasında özetle;

  • Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak.
  • Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde ve uygulanmasında kenti kapsayacak ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak.
  • Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak.
  • Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak ve gelişme sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak.
  • Kentin yaşam kalitesini geliştiren, yoksulluğu giderici programları desteklemek.
  • Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini artırmak.
  • Sivil toplumun gelişmesine katkıda bulunmak.

gibi konular bulunmaktadır.

KENT KONSEYİNİN OLUŞUMU

Kent konseyi, Vali veya temsilcisi, milletvekilleri, Belediye Başkanı veya temsilcisi, sayısı 10’u geçmemek üzere kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, en fazla 10 muhtar temsilcisi, siyasi parti temsilcileri, üniversite temsilcisi, meslek kuruluşları, Dernek ve Vakıf temsilcilerinden oluşmaktadır. Genel Kurul yukarıda belirtilen kent konseyi üyelerinin katılımı ile toplanır. Kent konseyi yürütme kurulu, genel kurul tarafından iki yıllık süre için seçilen en az beş kişiden oluşmaktadır. Kent konseyleri, görev alanına giren konularda meclis ve çalışma grupları oluşturabilir.

ELAZIĞ KENT KONSEYİNİN ÇALIŞMALARI

Elazığ Kent Konseyi, Belediye başkanı Sayın Süleyman Selmanoğlu döneminde 2011 yılında resmi olarak kurulmuş, 27 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirdiği ilk genel kurul ile seçimli yönetimi oluşturmuştur. İlk dönemde, birçok çalışma grubu kurulmasına karar verilmiş olmasına rağmen bunlardan hiçbiri kurulmadığı gibi, şehirle ilgili ciddi hiçbir çalışma da yapılmamıştır. Bu nedenle konsey sembolik olarak ve yasal zorunluluk gereği varlığını sürdürmüştür.

İkinci kent konseyi genel kurulu 05 Nisan 2015 tarihinde, daha sonra ise 28 Mayıs 2017 tarihinde yapılmıştır. İlk yönetimden sonra seçilen yürütme kurulları da şehir ile ilgili hiçbir çalışma ve etkinlik yapmamışlardır. Bu dönemlerde Kent Konseyi, Elazığ Belediyesi tarafından yapılan sosyal, kültürel ve kent yaşamı ile ilgili çalışma ve etkinliklerde sırf isimleri geçsin diye Belediyenin yaptığı afiş tasarımlarında kent konseyi logosunun yer alması için sadece çaba göstermekle yetinmiş ve hatta bu girişimleri nedeniyle yoğun ve ciddi eleştiriler almıştır.

2017 yılında Vakfımızla Elazığ Belediye Başkanlığının ortak yürütmeye başlattığı Harput’un UNESCO süreci ile ilgili çalışmalara kent konseyinin de dahil edilmesi istenmiş, ancak bu öneriye dahi cevap verilmemiştir.

Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra yine yasa gereği iki yıl için 26 Temmuz 2019 tarihinde genel kurul yapılmış, mevcut başkan yeniden tek liste ile aday olmuş ve başkanlığını sürdürmüştür. Arada geçen iki yıl boyunca, daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de kent konseyinin hiçbir faaliyeti olmamıştır.

Sonuç olarak; kent konseyinin ilk iki yıl ve sonraki altı yıl boyunca somut hiçbir çalışma yapmadan görev yaptığı sekiz yıl, şehrin boşu boşuna geçirdiği kayıp yılları olmuştur. Görünen o ki, pek çok konuda olduğu gibi, kent konseyi çalışmalarında da şehir olarak başarısız olduk.

Bugüne kadar faaliyet gösteren kent konseyleri, şehrin tarihi, kültürel ve ekonomik yapısı ve kalkınması için projeler üreten ve faaliyet gösteren vizyoner bir yapı ve çaba gösteren bir kurum olmak yerine, sırf seçilmek için seçilen bir yönetim anlayışı ile amaçsız ve hedefsiz bir görüntü vermişlerdir.

KENT KONSEYİNİN ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ

Sivil toplum kuruluşları (STK) gibi, katılımcılık esasına dayanan kent konseylerinin de amacı, “…toplum için değer üretmek” olmalıdır. Ne yazık ki, birçok STK gibi, pek çok kent konseyi de, kendi işlevinden kendisi bile hoşnut değil, ciddi bir şey üretmedikleri gibi, toplum adına da faydalı hiçbir hizmet vermemektedir. Toplumsal faydadan çok uzak “gereksiz” denilecek kadar kötü örnek olmaları ile adeta tartışılır hale dönüşmüşlerdir.

Bu nedenlerle görev süresi Temmuz 2021 tarihinde sona erecek olan mevcut kent konseyi için Mayıs 2020 tarihli “Elazığ’ daki Deprem ve Koronavirüs Salgını Sonrasında Oluşan Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Önerileri”ile ilgili raporumuzda da dile getirdiğimiz gibi, 5393 Sayılı Belediye kanunu ve 26313 Sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’nde belirtilen amaçlar doğrultusunda hizmet yürütecek anlayışta yeni bir kent konseyi oluşumu istiyoruz. Bu nedenle Sayın Valimize ve Belediye Başkanımıza bir çağrımız var. Göstermelik oluşumlar yerine şehir için çalışacak, proje üretecek ve amaca yönelik çalışmalar yapacak, özellikle şehir için planladığımız bir kısım önemli projelerimizi hayata geçirmek adına yeni bir kent konseyinin oluşturulmasını ve Vakfımızın da burada temsilci bulundurmasını talep ediyoruz. Bu nedenle bu yıl yapılacak seçimde bu önerimizin dikkate alınmasını arzu ediyoruz.

“Değiştirmeyi istersen, her şey değişir. Yeter ki niyet edilsin.”                                                                   

 

Mehmet ÇAĞLAR
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı

Dergi Son Sayı
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
Son Yayınlar