“HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI” nı ULUSLARARASI BİR HÜVİYET KAZANMIŞ İKEN,
DEVAM ETTİRMEKTEN NEDEN VAZGEÇTİK ?
Elazığ ‘ da 1992 yılında başlatılan ve 2017 yılında 24 üncüsü gerçekleştirilen “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” (UHŞA) Türk dünyası edebiyat severlerinin yakından izlediği ve tanıdığı uluslararası bir faaliyettir.
Bugüne kadar Elazığ’ da yapılan tek festival hüviyetindeki “Hazar Şiir Akşamları”nın(HŞA) ilki 1992 yılında yapılmış ve bundan sonraki 23 faaliyet de ulusal ve uluslararası düzeyde Türk kültürüne hizmet etmiş, yaşayan ya da vefat etmiş şahsiyetlerin anısına düzenlenmiştir.
UHŞA’ na başta Türkiye olmak üzere, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Irak, Kosova, Romanya, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Pakistan ve Gürcistan gibi birçok bölge ve ülkeden önemli yazar ve şairler katılmıştır.
DÜZENLENEN HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI
Düzenlenen etkinliklerin kronolojik sıralaması şu şekildedir.
UHŞA kapsamında 2003 yılında Türk Dünyası Hizmet Ödülü verilmeye başlanılmış ve K.K.T.C Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’a, İskece Müftüsü Mehmet Emin AGA’ya ve Gümülcine Müftüsü İbrahim ŞERİF’e, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan NAZARBEYEV’e, Kırgız Yazar Cengiz AYTMATOV’a, Prof.Dr.Turan YAZGAN’ a, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa AbdulcemilKırımoğlu’ na, TİKA (Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı)’ya Türk Dünyasına katkılarından dolayı sırası ile Türk Dünyası Hizmet Ödülü verilmiştir.
( Kaynak : Manas Yayıncılık )
Ülkemizde Şiir ve edebiyat dünyasının ilgi odağı haline gelen bu etkinlik bir festival kimliğine dönüşmüş ve uluslararası nitelik kazanmıştır. Dolayısı ile gerek içerik ve gerekse nitelik olarak kültürel alanda Elazığ’ ın önemli bir markası olmuştur. Düzenlenen bu etkinlikle “şiirin başkenti” haline gelen Elazığ, ne acıdır ki, zirve noktasına gelen bu etkinliği 2017 yılından sonra devam ettirmemiştir. Gelinen bu sonuca ve gösterilen duyarsızlığa üzülmemek elde değil.
Son yıllarda gerek katılım ve gerekse nitelik olarak geriye giden bu etkinliği eski günlerine taşımak için dönemin Elazığ Valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırım’ a bundan sonra bu organizasyona Ankara’ daki “Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfımız”ında dahil edilerek devam ettirilmesi için teklif ve öneride bulunduk. Bu talebimiz olumlu bulunmuş, bundan sonra şehir ile birlikte ortak bir çalışma yaparak bu etkinliği eski günlerine taşımak adına Sayın Vali ile bir görüşme yapmış ve anlaşmış olmamıza rağmen valilik tarafından hiçbir adım atılmamış olmasını üzülerek belirtmek istiyorum.
Dolayısı ile 2018 yılından beri yapılmayan HŞA’ nın yeniden hayata geçirilmesi için gündeme getirdiğimiz teklif ve görüşlerimize olumlu cevap verilmesine rağmen hiçbir şey yapılmamış, ilgisizlik devam etmiştir.
BUNDAN SONRASI İÇİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ
Birçok konuda olduğu gibi, UHŞA etkinliğinin devam ettirilmesi konusunda da gündeme getirdiğimiz görüş ve önerilerimiz şehir tarafından dikkate alınmadığı için bu olayda da başarılı olamadık. “Vasatlık” sanki bu şehri esir almış. Ortaya koyduğumuz birçok çalışmaya duyarsız kalınmıştır. Bunlardan biri de söz konusu etkinlikle “şiirin başkenti” haline gelen Elazığ’ ın, bu konudaki yaklaşımıdır. Bu nedenle şehir HŞA’ nı gündemine almalı, içeriğini, organizasyonu ve takvimini yeniden belirlemelidir. Bu konuda yeni Valimize bir çağrımız var. Şehrimizin tek festivali haline dönüşen bu etkinliğe sahip çıkmasını, bizim de Vakıf olarak kendilerine yardım ve destek vermeye hazır olduğumuzu iletmek istiyoruz.
“Hataları telafi etmek asla geç değildir. Bu nedenledir ki, Geç hiçten iyidir.”
Mehmet ÇAĞLAR
Elazığ Kültür ve Tanıtma
Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı