ANKARA’ DA BİR EVİNİZ
“ELAZIĞ KÜLTÜR VE TANITMA VAKFI”
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı, Elazığ kültürünü tanıtmak ve şehrimize yönelik kültür, sanat ve sosyal faaliyetlerde bulunmak amacıyla 14 Ocak 1988 tarihinde Ankara’ da kurulmuştur. Vakfa Bakanlar Kurulu’ nun 25.01.1996 tarih ve 96/7839 sayılı kararı ile vergi muafiyeti tanınmıştır. Dolayısı ile “kamu yararına hizmet yürüten” vakıf statüsü kazanmıştır. Vakfın halen 113 üyesi bulunmaktadır.
Vakıf Ankara’ nın Dikmen-Sokullu semtinde Ece sokakta kendi mülkiyetinde olan 4 katlı binada faaliyet göstermektedir. Binanın girişinde “Elazığ Evi” yazılı olup, kapısı tüm Elazığ’lılara açıktır. Burada gerçekleştirilen çok sayıda toplantıya ev sahipliği yapmıştır. Vakfın kuruluş amaçlarından biri de; Ankara’ya üniversite eğitimi için gelen ve maddi durumu yeterli olmayan Elazığ’lı gençlerimize destek olmak amacı ile burs vermektir. Kurulduğu tarihten günümüze kadar kesintisiz olarak yaklaşık 4700 Elazığ’ lı üniversite öğrencisine karşılıksız burs desteği verilmiştir. Bunlar tüm Türkiye’ deki hayırsever hemşehrilerimiz tarafından sağlanan bağışlarla finanse edilmektedir.
Vakıf yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında “Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Dergisi” yayınlamaktadır. Bu dergi yayın hayatına başladığı 1989 yılından itibaren kesintisiz 32 yıldır okuyucuları ile buluşmaktadır. 2017 yılı Temmuz sayısı Harput’ un “UNESCO Dünya Miras Listesi” adaylığıyla ilgili özel bir sayı olup, Türkçe-Fransızca olarak yayınlanmıştır.
Vakıf 33 yıllık süreçte sadece kültür ve sanat alanında değil, Elazığ’ ın sosyal ve ekonomik hayatına katkıda bulunmak amacıyla çok çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. Bunlar arasında önemli sayılabilecekleri şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Elazığ ve Harput’ un yetiştirdiği değerleri anmak üzere rahmetli Enver Demirbağ ile başlayan, Fikret Memişoğlu, Hafız Osman Öge, İshak Sunguroğlu, Mevlüt Canaydın, Lokman Tasalı, Köganklı Hafız Mustafa Süer ve Vasfi Akyol ile devam eden geceler düzenlendi. Bu önemli insanlar anılarak, gelecek kuşaklara tanıtılmaya çalışıldı.
- Çok önemli eserler Vakıf yayını olarak kitap haline getirildi. Bunların başında İshak Sunguroğlu’ nun 4 ciltlik “Harput Yollarında” eseri gelmektedir.
- Elazığ kültürünün ve yöresel ürünlerinin tanıtımı amacıyla ilk “Elazığ Tanıtım Günleri” Ankara’ da 2011 yılında düzenlenmiştir. Daha sonra da ikincisi 2017 yılında yapılmıştır. Ankara’ daki derneklerimizle birlikte gerçekleştirilen tanıtım günlerine yoğun bir katılım olmuştur.
- Elazığ’ ın kültür ve sanat değerlerini sahiplenmek ve tanıtmak için Ankara’ da “Anadolu Gösteri Merkezi” nde önemli bir kültür ve sanat buluşması gerçekleştirilmiştir. Çayda Çıra ışığında “Elazığ-Şanlıurfa-Bakü-Kerkük” müzikleri bir araya getirilmiştir.
- Elazığ-Harput musikisinin evrensel hale getirilmesi amacıyla türkülerimizin çok sesli senfonik olarak icrası için notaya alınması sağlanmış, şef Bujor Honic tarafından bestelenen “Harput Senfonisi” eseri ortaya çıkmıştır. Eser ilki 2013 yılında Elazığ’ da olmak üzere bugüne kadar altı konserde müzikseverlerle buluşturulmuştur. Musikimizin çok sesli senfonik bir düzenleme ile opera sahnesine taşınması önemli bir adım olup, bu çalışma Harput musikisi için bir dönüm noktası olmuştur.
- Elazığ’ ın yetiştirdiği önemli bir klarnet ustası olan rahmetli Mevlüt Canaydın’ ın çaldığı eserler bir CD ortamında derlenmiş ve “Harput Peşrevi” adlı yapıt düzenlenmiştir.
- Vakıf, Elazığ 1 nci ekonomik kurultayı ve daha sonra 2014 yılında yapılan Elazığ kalkınma kurultaylarında Ankara’ da gerçekleştirilen toplantılara ev sahipliği yapmış ve bu çalışmalarda yer almıştır.
- “Türkiye-Çin Dostluk Vakfı” ile birlikte Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi ve yetkililerini Elazığ’lı iş adamları, Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimizi bir araya getiren bir toplantı düzenlenmiştir.
- Çankaya Belediye Başkanlığı ile birlikte yapılan bir çalışma sonucu Ankara-Oran semtinde “Çayda Çıra Parkı” açıldı ve parka Vakıf tarafından yaptırılan çayda çıra heykeli dikildi. Böylece Ankara’ da şehrimizi simgeleyen bir parka sahip olduk. Bu parkta iki kez “Orcik Şenliği” düzenlendi.
- Vakıf, Harput’ un “UNESCO Dünya Miras Listesi” ne alınması amacıyla 2017 yılında Elazığ Belediye Başkanlığı ile ortak yürütmek üzere çok önemli bir proje başlattı. Bu proje kapsamında 16 Mayıs 2017 tarihinde Paris’ te UNESCO merkezinde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ nın da katıldığı “Harput Konferansı” düzenlendi. Yapılan çalışmalar sonucunda 14 ay gibi kısa bir sürede 02.05.2018 tarihinde Harput “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne kabul edildi.
- Vakıf tarafından Ankara ve Elazığ’ da çok sayıda Kariyer Günleri düzenlenmiştir.
- THY’ nın aylık dergisi Skylife’ ta Elazığ’ ın kapsamlı bir şekilde tanıtımı sağlanmıştır.
- TÜRSAB’ a bağlı önemli seyahat acentaları Fırat Kalkınma Ajansının desteği ile Malatya-Elazığ için organize edilen gezi programına davet edilerek şehrin turistik olarak tanıtımı sağlanmıştır. Bu programdan sonra geziye katılan seyahat acentaları “Yukarı Fırat” başlığı ile Elazığ ve yöresine tur düzenlemeye başlamışlardır.
- Vakfın da katılımı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nde merhum Tabip Tuğgeneral Nihat İLHAN ve şehit ailesi anısına bir etkinlik düzenlendi.
- 24 Ocak 2020 depreminden sonra yaşanan sorunlar ve koronavirüs salgını sonrasında oluşan ekonomik yapı ile ilgili olarak çalışmalar yapan Vakıf, bu konularda hazırladığı raporları yetkililer ve Elazığ kamuoyu ile paylaşmıştır.
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı gerçekleştirdiği faaliyetlerle ve gerekse ilerideki dönemlerde planladığı projelerle Elazığ’ ı tanıtma adına üstlendiği misyonu en iyi şekilde sürdürmeye devam edecektir.
“Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil.”
Mehmet ÇAĞLAR
Yönetim Kurulu Başkanı