Elazığ'lıSivil Toplum Kuruluşları ve Bir Çağrımız

Sivil Toplum Kuruluşları (STK) son yarım asırdır, yönetim katmanlarının vazgeçilmez örgütlenme biçimi olarak hayatımızda yer almaktadır. Kamu yararına hizmet yürüten Dernek ve Vakıflar dışındaki STK’ ların resmi bir yapıları yoktur. Halkın kendi arzusu ile katılımı esasına dayandığından STK’ lar, topluma mal edilmesi istenen proje ve düşüncelerin daha verimli olarak hayata geçirilmesini sağlamaktadırlar.

STK’ lar bizdeki yaygın adıyla vakıf, dernek, platform, düşünce kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütleri olarak faaliyet göstermektedirler. Türkiye son yıllarda adeta STK cennetine dönmüştür. 2 binli yıllarda 80 bin dolayında olan STK sayısı 2021 yılında 121.799’ a ulaşmıştır. Hemen her alanda bir STK bulunmaktadır. Yaklaşık her 650 kişiye 1 STK düşüyor denilebilir. Türkiye’ de dernekçiliğin nicelikten çok nitelik sorunları vardır. Bunların başında da “katılımcılık” sorunu geliyor. Genel yaklaşım çok az sayıda STK aktif katılımcılık göstererek topluma faydalı olmaya çalışıyor, veya başka bir deyişle toplum adına fayda üretmeye çaba gösteriyorlar. Geri kalan büyük bir bölümünün ise ne üyelerine, ne bulundukları kente, ve ne de topluma bir yararları vardır.

ELAZIĞ’ LILARIN TÜRKİYE’ DEKİ YERLEŞİMİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Elazığ’ lıların en çok İstanbul’ da yaşadığı görülürken, Elazığ’ da 470 bin 290 Elazığ’ lının yaşadığı tespit edilmiştir. Elazığ’ ın nüfusu 2017 yılında 583 bin 671 olarak açıklanmıştır. Elazığ’ da yaşayan Elazığ’ lı sayısı ise 470 bin 290 olarak kayıtlıdır. Elazığ’ lı nüfusun en çok yaşadığı İstanbul’ u (150.821), Malatya (39.158), Adana (33.099), İzmir (29.699), Bursa (15.788), Diyarbakır (13.539), Mersin (13.186), Antalya (13.106) ve Kocaeli (12.807) izlemektedir. Elazığ’ lıların en az yaşadığı illerin başında ise Iğdır gelmektedir. Iğdır, Ardahan, Kilis, Sinop ve Artvin izlemektedir. (Kaynak: Elazığ Son Haber)

Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde 903 bin 29 Elazığ’ lı yaşamaktadır. Dolayısı ile Elazığ’ ın nüfusu kadar bir nüfusun Elazığ’ ın dışında yaşadığı görülmektedir. Bundan hareketle bu önemli katma değerin veya başka bir anlatımla bu potansiyelin Elazığ’ a yönlendirilmesinin şehire önemli bir katkı yaratacağı görüşündeyiz. Sorun bunun nasıl koordine edileceğidir.

ELAZIĞ’ LI STK’LARIN DAĞILIMI

Elazığ’ ın dışındakilerle birlikte Türkiye genelinde yaklaşık toplam 664 Elazığ’ lı STK’nın bulunduğunu görüyoruz. Elazığ’ da 833 STK kayıtlı olup, cami koruma ve yaşatma dernekleri ile okul aile birlikleri hariç (833-228) = 605 STK (40’ı vakıf) olduğu bilinmektedir. İstanbul (ELFED), Ankara (ANELFED), İzmir (Ege Elazığ Dernekler Fed.) dernekler federasyonları dışında, İstanbul’ da 21 (19 dernek ve 2 vakıf), Ankara’ da 8 (7 dernek ve 1 vakıf), İzmir’ de 9 (dernek) STK ile diğer illerde 18 olmak üzere Türkiye genelinde 664 Elazığ’ lı STK toplamına ulaşılmış olmaktadır. Bunların dışında Elazığ-Manas Yayıncılığı ayrı ve özel tutarak toplama dahil etmek gerekir.

ELAZIĞ’LI STK’LARA ÇAĞRIMIZ

Yukarıda sözünü ettiğimiz, katılımcılık yolu ile topluma yararlı olmak veya toplum adına fayda üretmek için tüm STK’ ını dialoğa, ortak proje geliştirmeye ve olabildiği ölçüde ortak hareket etmeye davet ediyoruz. Birlikten güç doğacağına inanıyoruz. Gerçek anlamda etki yaratmak, toplum ve şehrimiz için fayda üretmek için ortak hareket etmeliyiz ve güç birliği oluşturmalıyız.

Bunun ilk örneğini; Mayıs/2018 tarihinde Harput’ un “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne girmesinden sonra üç yıldır hiçbir adım atmayan ve bu süreci sahiplenmeyen şehir yönetimi ve sorumlularına karşı tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının birliktelik oluşturarak tepki vermesi ile başlatalım. Harput’ a sahip çıkılması için ortak bir güç birliği oluşturalım.

Bu nedenle tüm Elazığ’ lı STK’ na birliktelik çağrısı yapıyoruz.

“Çözümün bir parçası olmayacaksan, sorunlardan şikayet etmeyeceksin.”


Mehmet Çağlar
Yönetim Kurulu Başkanı

Dergi Son Sayı
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
Son Yayınlar