08 Ağustos 2021 saat 21:00 sıralarında başlayıp geç saatlere kadar devam eden HABERTÜRK’ de ki Fatih Altaylı’ nın hazırlayıp sunduğu “TEKE TEK BİLİM” isimli programı ilgiyle izledik. Konuklardan İtalyan Arkeolog Doç. Dr. FranceskaBalossi ve İnönü Üniversitesinden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal’ ı biraz şaşkınlık, biraz hayret ve daha çok imrenerek seyrettik. Bizi şaşırtan, Arslantepe’ nin UNESCO sürecinde Malatya’ nın ortaya koyduğu kollektif bilincin bu denli uluslararası ciddiyet içeren bilim çevrelerine yansıması, böylesine önemli bir konuda el ele vermesi ve her türden siyasi ayrımları bir kenara bırakarak konuyu şehrin tümüyle sahiplenmesi olmuştur. Fatih Altaylı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanına kaç kez teşekkür ettiğini hatırlayamıyoruz. Kültür Müdürlüğü, Malatya Müze Müdürlüğü, STK’ lara ve tüm siyasilere ne kadar şükranlar sunuldu.
UNESCO kalıcı listesine giren “Arslantepe Höyüğü” ile yeniden yazılacak olan insanlık tarihinin sosyo-kültürel gelişimi, tıpkı Şanlıurfa’ daki“Göbeklitepe” örneğinde olduğu gibi dünyada her kesimin ilgi odağı olacağı gibi duruyor. Tamamen İtalyanların finanse ettiği projeyle zaten yirmi yıldır kabuğundan çıkarak adını ülkemize ve dünyaya kabul ettiren Malatya’ ya imrenmemek mümkün değil. Bu başarı hep birlikte hareket etme kabiliyetinin eseridir. “Bir ve diri olmaya” verdikleri önemi ve bunun yarattığı yoğun enerjiyi göz kamaştıracak kadar güzel ve değerli olarak görmekteyiz. Prof. Dr. MarcellaFrangipoen’ nin başkanlığında yapılan çalışmalar, profesyonel olduğu kadar toplum bilincinin birliktelik ruhuna yatkınlığı, “beraber herkesten güçlüyüz” anlayışının bir zaferi ve sonucudur.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi, vitrine çıkabilmek ve başarıya ulaşmak için şehrin tamamının bir araya gelmesi gerekmektedir. Elazığ denilince turizm ve tarihin derinliklerinde saklanmış sayısız hazinelerimizi ortaya çıkarmak ve tanıtabilmek adına yapılan çalışmaların yetersizliğini ve olayı henüz anlayamayanların akıl karıştırmalarını unutmuş değiliz. UNESCO Geçici Listesine sokmayı başardığımız Harput için şehrin yetkililerine yaptığımız sayısız çağrılar her nedense karşılık bulmamıştır. Belediye, Valilik ve STK’ ların tamamı Malatya’ yı uçurmaya devam ededursunlar, bizler hala bilinen açık gerçeklere gözümüzü kapatıp kendimizi kandırmaya devam ediyoruz. Elazığ sevdası bu mudur ?
Kömürhan ve Gülüşkür arasına sıkışıp kalan muhteşem tarihi ve kültür hazinelerimizi bizler dünyaya tanıtmak için çaba gösterirken ne yazık ki yalnız bırakılıyoruz. Kaç yıldır gündemde tuttuğumuz “HARPUT SENFONİSİ”nin ve birkaç yıldır yoğun çalışmalar yürüttüğümüz Harput’ un UNESCO sürecinin hiçbir kurumumuzu veya makamı harekete geçirmemiş ve kimsenin dikkatini çekmemiş olmasını anlamış değiliz. Ancak son günlerde gündeme getirdiğimiz girişimlere ve çabalarımıza ortak olmaya çalışan ve bu konuda bizlere umut veren Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Fahrettin Göktaş’ ı apayrı bir yere koymak istiyoruz. Desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.
Sadece Harput’ tan ibaret olmayan sosyo-kültürel ve tarihi zenginliklerimizi uluslararası dolaşıma sokabilmenin yolu, şehrin sivil-siyasi ve bürokratik kanallarının bir biçimde yine Malatya’ da olduğu gibi tek ses olmaktan ve iyi niyet göstermekten geçmektedir. Bu işin başkaca çaresi ve yolu yoktur. Bu nedenle “vasatlık” sarmalından çıkmanın yollarını araştırıp bulmak zorundayız.
Sonuç olarak, tarihi ve kültürel hazinenin üzerinde oturmak marifet değildir. Önemli olan söz konusu varlıklarımızı ülkemize ve dünyaya tanıtıp, bu değerler üzerinden kendimize katma değer oluşturmaktır. Yıllardır bu konuda çaba gösteren Vakfımızın ortaya koyduğu hedeflerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bunu sadece bizi yakından izleyen küçük bir kesimin anlamış olması ise bir şanssızlıktır. Geçen akşamki programda komşu Malatya’ ya çok imrendiğimizi tekrar dile getirirken, haklarını da teslim ediyor ve doğru dürüst bir müzesi bile olmayan Elazığ’ ın içler acısı haline bakarak tüm içtenlikle komşuya helal olsun diyoruz. Son olarak “eski güneşlerle yeni çamaşırların kuruyamadığını” hatırlatmak istiyoruz.
Mehmet ÇAĞLAR
Yönetim Kurulu Başkanı