Dostum Günerkan Aydoğmuş’ un “Ağın’ da Bir Kadın Kooperatifi” başlıklı yazısını okuyunca hem duygulandım hem de zaman zaman açıklamaya çalıştığım kadın girişimcilerimizin desteklenmesi ile ilgili düşüncelerimi bu örnekten yola çıkarak yeniden dile getirmek istedim.
Ülkemizde kadın girişimcilerle ilgili olarak geçmişte sosyal medyadan veya yazılı basından yakaladığımız ilginç örnekler herkes gibi bizi de etkilemiş, çoğu zaman da biz niye yapamıyoruz diye kıskanmamıza ve hayıflanmamıza neden olmuştur. Örneğin; İzmir, Germian’ da köy kadınları evlerinin duvarlarına resimler yaparak köylerini turizme açmış ve yurt dışından çok sayıda turistin köylerini ziyaret etmelerini sağlamışlar. “Sen-ben yok, biz varız” sloganı ile yola çıkmışlar, herkes yapabileceğini yapmış, duvarlara resim ve figürler yaparak, bunu bir sanat gibi öne çıkarmışlar. İnsanları cezbederek yörenin tarihini, kültürünü ve doğal güzelliklerini tanıtıp köylerini turizme açmışlar. Evlerden masa ve sandalye toplayarak köyde cafeler açmışlar. Evlerini ve gönüllerini açarak, hem konaklama sorununu çözmüşler ve hem de alışverişi teşvik etmişler. Sonuçta turizmi canlandırmış ve köyün kaderini değiştirmişler. Germian’ daki bu örnek, yaşanmış bir sürü örnekten sadece biridir.
Ağın’ da faaliyet gösteren “Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”Samiye Genç’ in başkanlığında 28 bayan üyeden kurulu ilginç bir kooperatif. Kendilerine eski kaymakamlık lojmanı tahsis edilmiş, burayı hem idare binası ve hem de imalathane olarak kullanmışlar. Ayrıca kendilerine bir de satış için dükkan kiralamışlar. Dükkanda doğal gıda ürünlerini paketleyerek il dışına da satış yapıyorlar. Kurutulmuş reyhan ve nane dışında diğer yeşil ürünler paketlenip satışa sunuluyor. Ayrıca dut pekmezi, Ağın leblebisi, sirke çeşitleri, Ağın bademi, badem şekeri dahil birçok ürün pazarlanıyor. Kooperatif şimdiden küçük ölçekli bir işletme haline gelmiş. Bu yıl vatandaşlardan birinin ekim için hibe olarak verdiği tarlaya nohut ekimi yapmışlar ve bununla leblebi imalatını gerçekleştirmişler. (*)
Kooperatifin hikayesini okurken etkilendiğimi söylemek istiyorum. Başta Sayın Samiye Genç olmak üzere Ağın’ lıkadın hemşehrilerimizi yürekten kutluyoruz. Özellikle şehrimize örnek olmalarını diliyoruz. Ayrıca, Ağın Kaymakamlığı ve Belediyesinin bu kooperatife destek vermesini, kalite ve kapasitesini artırarak önce Türkiye ve sonra Dünya pazarında yörenin doğal gıda ürünlerini satarak yer almalarını arzu ediyoruz.
Aynı şekilde, Türkiye’ de çeşitlilikte ikinci sırada olmasına rağmen öne çıkarıp tanıtamadığımız yöresel lezzetlerimizi, tarihi ve kültürel zenginliğimizle birleştirme konusundaki başarısızlıklarımızın da kadın eli değmeden düzelmeyeceği görüşündeyiz. Bu nedenle Elazığ’ ın turizm ve özellikle gastronomi alanında kadın girişimcilere destek verilmesi önerimizi tekrarlamak istiyoruz.
İçinde kadının olmadığı bir ekonominin başarıya ulaşmayacağını bugün bütün dünya anlamış durumda. Zenginleşme ve refahın tabana yayılmasının yolu, hayatın yarısı olan kadınların, ekonominin ve yönetimin de yarısında yer almasından geçeceği ifade ediliyor. Bu nedenle kadınların gözardı edilmemesini “Eski güneşlerle yeni çamaşırların kurumayacağını” hatırlatmak istiyoruz.
Kaynakça :
(*) Günerkan Aydoğmuş / 2022